Nazovite nas +387 (0)33 210 212 Ferhadija 5/1, 71000 Sarajevo, BiH
Radno vrijeme: Pon - Pet: 09:00 - 18:00 Sub: 09:00 - 14:00


Oftalmog pruža pacijentu sve detaljne informacije o proceduri i postoperativnom toku. Ljekar je na rapolaganju za sve savjete i odgovore na moguća pitanja kako bi se pacijent osjećao potpuno siguran i vrlo dobro upoznat i informisanim o svim detaljima operativnog i postoperativnog tretmana.

Vrlo je bitno da se pridržavate svih savjeta i preporuka dobijenih od strane oftalmologa.

Prije samog zahvata potrebno je ljekara obavijestiti o svim lijekovima koje se koriste, bilo kakvu prethodnu upalu ili povredu oka, nasljene bolesti te ostale informacije iz porodične i lične istorije biolesti.

PRIPREMA

Vaš će ljekar obaviti detaljan specijalistički oftamološki pregled kako bi se utvrdilo da li je Vaše oko zdravo i pogodno za predloženi tretman refraktivne hirurgije. Ukoliko nosite kontaktna sočiva potrebno je tvrda ili polutvrda 3 do 4 sedmice zamijeniti naočalima. Ako nosite meka kontaktna sočiva ista je potrebno skinuti sedmicu prije pregleda.

TOK TRETMANA

Na početku tretmana oftalmolog će vam ukapati kapi da bi se postigla lokalna anestezija oka. Nakon toga se provodi jedna od ranije opisanih hirurških procedura u operacionoj sali. Sam laserski zahvat trate kratko, svega desetak sekundi. Dužina trajanja lasera ovisi o visini dioptrije koja se želi skinuti. Savremeni laser aparati skraćuju vrijeme za koje laser postigne željeno modeliranje rožnice. Zato je 400 Hz excimer laser duplo brži, bolji i ugodniji za pacijenta jer sam tretman traje kraće od trajanja procedure koja se izvodi 200 Hz laser aparatom. Kraće trajanje laserskog tretmana istovremeno ubrzava postoperativni oporavak te umanjuje mogućnost pojave komplikacije. Nakon završetka laserskog tretmana i vraćanja lapna rožnjače u oko se ukapaju antibiotske kapi.

NAKON TRETMANA

Nakon tretmana neko vrijeme možete osjećati svrab, peckanje ili pojačanu osjetljivost na svjetlo. Neophodan je odmor, najbolje spavanjem. Obezbijedite osobu sa kojom ćete nakon tretmana otići kući. Izbjegavajte naprezanje očiju do se vaše oko potpuno ne oporavi. Unaprijed obezbijedite kvalitetne zatamnjene naočale koje morate nositi naredne 4 sedmice u budnom stanju. Dok spavate preporučljivo je nositi zaštitnik za oko. Izbjegavajte boravak u zapušenim i zadimljenim prostorima tokom dvije nedjelje oporavka. Umivajte se i tuširajte zatvorenih očiju najmanje 24 h nakon operacije. Vožnja automobilom se preporučuje tek kada postignete zadovoljavjuću vidnu oštrinu. Odlazak na posao i u školu se preporučuje nakon 24 h ukoliko se osjećate prijatno. Izbjegavajte bavljenje sportom 1 do 2 sedmice. Plivanje se ne preporučuje najmanje 2 sedmice nakon zahvata nakon čega je moguće, uz zaštitine naočale za plivanje, a bez naočala nakon 6 sedmica. Šminka se ne preporučuje bar dva dana, maskara 4 sedmice nakon tretmana.

KONTROLE

Oftalmolog će vas pregledati dan iza tretmana, 7. dan nakon tretmana te po dogovoru periodično nakon tretmana. Kontrola podrazumijeva pregled rožnjače isto kao i ostalih dijelova oka.

Veoma se rijetko ponavljanje iste refrakcione anomalije ili regresija stanja. Ukoliko se ne postigne željenja korekcija moguće je, bez problema, istu ponoviti.

PREDNOSTI I MANE REFRAKCIONE HIRURGIJE

Kao isve ostale hirurške intervencije moguće su komplikacije i neželjeni efekti. Neželjeni efekti su vrlo rijetki (manje od 2%). Sve detaljne informacije o neželjenim efektima te mogućim komplikacijama dobićete od oftalmologa prije nego se odlučite za operaciju.