Nazovite nas +387 (0)33 210 212 Ferhadija 5/1, 71000 Sarajevo, BiH
Radno vrijeme: Pon - Pet: 09:00 - 18:00 Sub: 09:00 - 14:00
OCT angiografija

OCT angiografija - detaljna analiza krvnih sudova očnog dna bez ubrizgavanja kontrasta u venu- potpuno nova tehnologija bez i najmanjeg rizika za pacijenta

Analiza i praćenje dijabetičnih promjena na oku, tromboza i ostalih vaskularnih bolesti , razvoja i oblika makularne degeneracije je nemoguća bez angiografije.

Prije svake primjene AVGF terapije ( AVASTIN i ostale injekcije za liječenje bolesti očnoga dna) OBAVEZNA je oct angiografija radi procjene efikasnosti terapije koja se primjenjuje u oko i nije bez rizika.

OCT angiografija je bezbolna, sa sobom ne nosi bilo kakav rizik za oko ili život pacijenta i može se ponavljati bezbroj puta na jednom ili drugom oku. Ne zahtijeva širenje zjenice i traje u prosjeku 5 minuta po oku. Ne zahtijeva ukapavanje anestezije. Lako je izvodljiva kod veoma starih pacijenta, sa tremorom glave i sa zamućenim očnim medijima ( mrena). Ne zahtijeva pisanu saglasnost pacijenta niti posebnu pripremu za izvođenje.

Angiografija 1
Optovue
OCT angiografija – najnovija granica za revolucionarnu tehnologiju analize promjena na očnom dnu

OCT angiografija je potpuno novi neinvazivan oblik registrovanja pokreta kontrasnih slika mikrovaskularne cirkulacije. Kompanija Optovue je lansirala prvi OCT angiografski sistem Angiovue na XXXII Evropskom kongresu kirurga katarakte i refraktivne hirurgije u Londonu 2014. godine. Od tada, širom svijeta, oftalmolozi počinju sa njegovom kliničkom primjenom te iskustva rada sa novom tehnologijom predstavljaju revolucionarni pristup analizi bez ikakvog rizika za pacijenta.

Od 1991. godine se primjenjuje OCT – time domain tehnologija koja je nisko talasna interferometrija i na osnovu različitog refleksa pojedinih slojeva stanica se lijepo vizuelizira anatomije retine (Stratus OCT).

OCT je neinvazivna tehnika tj. optička biopsija tkiva retine na živo, analizira se svaki sloj retine, debljina nervnih vlakana, retinalni pigmenti epitel te papila optičkog živca i širi se na analizu bolesti retine, glaukoma i neurooftalmologije.

Angiografija 2
Angiografija 3
Angiografija 4

Time domain OCT ima tkivnu rezoluciju od 8 do 10 mikrona, Potrebno je dobiti što više detalja, precizniju analizu retine radi razumijevanja bolesti tako da se uz niskotalasnu interferometriju dodaje scaning laser oftalmoskop koji je kombinovan sa spektrometrom velike brzine. U 1 sekundi se može dobiti 20 do 50 000 skenova tako da je tkivna rezolucija od 5 do 7 mikrona. Spectralis ili forier domain OCT daje bolju vizuelizaciju retine i žute pjege ali se nije mogao analizirati dublji sloj horiokapilarisa. Pigmentni sloj koji je centar, mjesto najintenzivnijeg metabolizma te laboratorija same retine je i dalje ostala nevidljiva i nedodirljiva. Tako i dalje horiokapilaris čija debljina i građa koja je vezana za bolesne promjene imaju ključnu važnost u liječenju i prognozi retinalnih bolesti ostaju i dalje nevidljivi neinvazivnim tehnikama koje za pacijenta nisu rizične.

OCT prednosti – neinvazivna tehnika koja dalje gotovo potpunu histološku analizu makule nudi razne programe kao kod glaukoma, analizu papile vidnog živca, druze, edem papile, debljina nervnih vlakana, analiza sloja ganglijskih stanica ( prve propadaju kod glaukoma), demijelinizirajuća oboljenja te značajan napredak u otkrivanju neuroloških bolesti.

OCT angiografija je predstavljena na Američkom konresu sa Avanti OCT programom u New Orleansu 2014. godine od strane izumitelja prof Lambroso B. ,Coscas, G. i Jacumoto.

Naučnik Huang D. je objavio u martu 2015. godine kvantitativnu analizu vaskularnih promjena u ljudskom oku uz pomoć OCT angiografije.

Angiografija 5

OCT angiografija je brza, neinvazivna, visoko specifična metoda koja daje uvid u prokrvljenost i stanje krvnih sudova retine i horioidee. Pretraga za koju ne treba nikakva posebna priprema, traje kratko do 5 minuta, radi se i na usku zjenicu, ponovljiva i bez kontakta. Može se ponavljati svakodnevno i ne predstavlja nikakav rizik za pacijenta. Za izvođenje ove pretrage, s obzirom da nema nikakvog rizika kod izvođenja, ne zahtijeva pisanu saglasnost niti dopuštenje od strane pacijenta.

SSADA algoritam jeste varijacija u reflektovanim OCT signalu te omogučava odvojenu vizuelizaciju dva vaskularna sloja u istom volumetrijskom prikazu tkiva retine.

Istovremeno se dobija informacija o prokrvljenosti i retinalnoj strukturi na istoj slici.

Do sada je u svijetu u kliničkoj praksi 40 aparata, Očna poliklinika „Dr.Sefić“ je jedina i prva na Balkanu koja u svakodnevnoj praksi koristi AngioVue imaging system kratko nazvan Angio Oct ili OCT angiografija.

Aviso web

Quantel Medical tehnologija u ultrasonografiji donosi konstantne i višestruke inovacije ultrazvučnim specijalistima širom svijeta od 1993. godine. Aviso A/B je modularna ultrazvučna platforma koja se prilagođava svim zahtjevima specijalista.

Aviso

Ovaj uređaj nudi najveći izbor frekvencija sondi na tržištu, od konvekcionalnih 10 MHz do visoko frekventnih sondi za prednji i stražnji segment oka koji pokrivaju sve dijagnostičke potrebe:

 1. 10MHz > Jednostavna vizualizacija cijele orbite. Unikatnost Quantelove B-sonde krije se u mogućnosti simultanog prikaza A i B skena, tako da je sa jednostavnim B-sken pregledom moguće mjeriti aksijalnu dužinu oka, i što je još važnije vidjeti odjek različitih struktura u oku, na osnovu kojeg se lakše vrši dijegnostika. Alati za procesnu obradu slike: Algoritamski i filteri obojene slike, kaliperi, područja, uglovi, markeri, komentari
 2. 20MHz > Veća rezolucija na stražnjem segmentu oka sa akcentom na retinu
 3. 25MHZ > Linearna UBM sonda za vizualizaciju prednjeg segmenta oka za pacijente s kataraktom (pregled prije i poslije ugradnje IOL-a)
 4. 50MHZ > Linearna UBM sonda za preciznu dijagnostiku i izračun kod pacijenata sa glaukomom. Neizostavna je alatka za izučavanje kritičnih odnosa između irisa, leće i cilijarnog tijela kod pacijenata sa glaukomom. Jedina sonda na tržištu koja ima širinu linearnog pomjeranja transduktora 16 mm što omogućuje akviziciju slike prednje komore oka od ugla do ugla (angle-to-angle). Kvantificirajući polu-automatski alati za glaukom AOD 500 & 750, IT 750 & 2000, TIA, ARA 500 & 750, TISA 500 & 750, LV
 5. A sonda - modul za biometriju i IOL kalkulaciju sa ukupno 12 IOL formula uključujući post-refraktivne formule, sa simulatanim prikazom 4 formule na nalazu. Jedinstvena "probeam" tehnologija laserskog usmjerivača pogleda olakšava saradnju s pacijentom za što bržu i jednostavniju akviziciju.
Aviso 2

Bilo preko Aviso A/B unikatnog touchscreen upravljača ili preko računara, pregled je brz i jednostavan:

 1. Besprijekoran tijek rada za izvođenje skena, pregled i obradu,
 2. Dijagram oka za jednostavno označavanje sonde. Omogućuje bržu i jednostavniju identifikaciju i interpretaciju skena,
 3. Neograničen broj slika po sesiji,
 4. Visoke performanse alatki za naknadnu obradu slike kao što su kaliper, area i marker za precizno kvantificiranje,
 5. Slike i videi uvijek dostupni za direktnu obradu i analizu,
 6. Automatsko snimanje videa od posljednjih 40 sekundi pregleda za izbor najboljeg skena i kinetičku dijagnostiku,
 7. Pregled A & B skena na cijelom ekranu,
 8. Razni filteri za diferencijaciju tkiva u B modu pri svim frekvencijama,
 9. Prilagodljivo više kriterija za pretragu baze podataka

Allegretto EyeQ-400HZ

Allegretto EyeQ-400HZ je vodeći laser za ispravljanje dioptrije u svijetu. Postigao je najbolje rezultate na strogim kliničkim ispitivanjima američke Agencije za hrane i lijekove (FDA). Jedini je laser koji je odobren od FDA za korekciju širokog raspona dioptrija, od -12 do +6, te astigmatizma do 5 dioptrija. Svaka laserska korekcija vida na ovom laseru je Wavefront optimizirana. Osim samog "skidanja dioptrije" ovim postupkom uklanjaju se i nepoželjne aberacije oka čime se poboljšava vid u slabijim uslovima, posebno noću. Osim iznimne preciznosti i sigurnosti, frekvencija od 400 Hz omogućuje značajno kraće trajanje laserskog tretmana od samo 2 sekunde po dioptriji. Skraćenjem vremena laserskog tretmana smanjuju se rizici od dehidratacije tkiva rožnice, što omogućava bolji i precizniji postoperativni rezultat. Laseri od 200 Hz imaju dvostruko nižu frekvencu laserskih zraka, i dva puta duže vrijeme djelovanja lasera na tkivo oka.

Allegretto EyeQ-400HZ
Allegretto EyeQ-400HZ
Allegretto EyeQ-400HZ

Karakteristike:

1.Profil ablacije u obliku Gaussove krivulje
Profil laserske zrake u obliku Gaussove krivulje, uz vrlo mali promjer, dopušta blago preklapanje perifernih laserskih pulseva kako bi površina rožnice bila glatka i bez oštrih rubova čime se u konačnici dobiva bolja kvaliteta vida. Starije generacije lasera sa širokim (eng. broad beam) laserskim zrakama nisu mogle ostvariti potrebnu preciznost i glatkoću kod svih pacijenata.

2. Kratko vrijeme tretmana uz veliku optičku zonu
400 pravilno raspoređenih laserskih pulseva u sekundi omogućuju vrijeme tretmana od oko 2 sekunde po dioptriji i to pri oblikovanju velike optičke zone od 6,5 mm.

3. Aktivni sistem za praćenje pokreta oka
Usprkos velikoj brzini Allegretto lasera, snažni sistem za praćenje pokreta oka ne propušta niti jednu lasersku zraku ukoliko prethodno nije utvrdio tačan položaj oka. Tri izvora infracrvenog zračenja odašilju nezavisne položaje šarenice osiguravajući na taj način precizno usmjeravanje svakog pulsa na područje tretmana ablacije.

Perfect Pulse™ tehnologija osigurava kontrolu i prilagodbu svake pojedine laserske zrake na tri različita mjesta u samom laseru. Ukoliko zraka ne odgovara zadanim parametrima ili oko pacijenta nije u ispravnom položaju, aparat je neće propustiti.

4. Velike optičke zone
Optičke zone od 6 do 8 mm koje oblikuje Allegretto laser, ukoliko to parametri rožnice dopuštaju, među najvećim su stvarnim optičkim zonama u laserskoj hirurgiji. Velike optičke zone uz male prijelazne zone smanjuju mogućnost odbljesaka svjetla zbog širokih zjenica u noćnim uslovima. Problemi u noćnoj vožnji bili su česta pritužba pacijenata tretiranih na starijim generacijama lasera.

Microceratom – Moria
Microceratom – Moria

One Use-Plus SBK najnovija je generacija mikrokeratoma vodeće svjetske tvrtke Moria iz Francuske. SBK (eng. Sub Bowman's Keratomileusis) u nazivu uređaja označava mogućnost brze izrade vrlo tankih planarnih poklopaca rožnice (100 µm) što je dosada bila karakteristika isključivo skupih femtosecond lasera (Ziemer LDV, Intralase i dr.). Djelovanjem odmah ispod Bowmanove kapsule, omogućena je korekcija i pacijentima sa tanjom rožnicom. Postoperativni oporavak je vrlo brz i komforan za pacijenta.

Liječenje oka laserom - IRIDEX - žuti laser, 577 nm

Očna poliklinika Sefić je jedina u BiH i cijeloj regiji koja posjeduje IRIDEX - žuti laser, 577 nm.

Iridex - Certifikat

Liječenje laserom raznih dijelova oka je poznato desetljećima. Prednosti laserske terapije su ogromne ali je nedostatak laserske terapije termalno i mehaničko oštećenje ispod laserskog pečata na mrežnjači oka. Godinama nakon terpije laserom na očnom dnu se vide jasno ograničeni, bijeli ili tamno pigmentovani pečati ili ožiljci nakon termalnog tretmana. Liječiti laserom bez trajnog oštećenja pretpostavlja se u načinu liječenja i planiranju same terapije sa ciljem da se samim postupkom bolesno tkivo jače ne ošteti i ne naruši njegov integritet koji bi doveo do pada te u konačnici gubitka vidne oštrine. Nerijetko, nakon laser tretmana pacijentu pada vidna oštrina kao neizbježan efekat liječenja.

Bolesti kod kojih se najčešće koristi laserska tehnologija u liječenju bolesti očnog aparata su dijabetične retinopatije, sve vrste glaukoma, sekundarna mrena. Otkriće novog načina liječenja laserskom tehnologijom i to mikropulsnim laserom otvaranju se nove mogućnosti liječenja i prevencije oštećenja niza stanja koja se javljaju kod dijabetične retinopatije. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije preko 5 miliona ljudi u svijetu je slijepo radi posljedica šećerne bolesti koja, po svim pokazateljima, u razvijenom i nerazvijenom svijetu pokazuje znakove epidemije.

Iridex 1
Iridex 2
Iridex 3

Dosadašnji laseri u svakodnevnoj praksi koriste i emituju lasersku zraku u kontinuitetu, bez prekida koja postiže fotkoagulacijski efekat porastom temperature pogođenog tkiva. Jednostavno rečeno tkivo je sprženo ispod mjesta kontakta laserske zrake i tkiva oka. Kao rezultat dobija se laserski pečat ili spot , mikoopekotina, koja je bijela i oštro ograničena na retini. Na tom mjestu dolazi do denaturacije proteina i stvaranja ožiljnog tkiva koji nema funkciju ranije mrežnice. Radi se o fibroziranom tkivu ili ožiljku koje je nefunkcionalno u smislu prepoznavanja vidnog stimulusa. Terapijski učinak se potiže uništavanjem fotoreceptora koji su izraziti potrošači kiseonika pa se smanjenjem broja fotoreceptora značajno povećava unutarnja retinalna oksigenacija smanjenjem retinalnog krvotoka laseriranog dijela i smanjenju retinalnog vaskularnog propuštanja. Drugi razlog povećane oksigenacije bolesnog dijela retine je indukcija proliferacije vaskularnih endotelnih stanica (RPE faktor) koji dovodi do obnavlja unutarnje krvno retinalne barijere.

Mikropulsni laser ima kontinuiranu lasersku zraku koja je iscjepkana u mnogo malih, sitnih, kratkotrajućih i ponavljajućih pulseva koji su veoma male energije a razdvojeni su kratkim periodima odmora koji daje tkivu vremena da se odmori i „ohladi“ a da ne izgori između laserskih zraka. Isprekidanom laserskom zrakom koja je kontinuirana ne dolazi do porasta temperature tkiva, nema opekotine niti trajnog oštećenja formiranim ožiljkom.

Laserska zraka ne prži, ne uništava i ne dovodi do fotokoagulacije nego proizvodi fotostimulacijski učinak. Studije pokazuju da mikropulsni laser stimulira stanice retinalnog pigmentnog epitela na lučenje medijatora koji su ključni u obnavljanju i regeneraciji retinalnih pigmentnih stanica. Sloj retinalnog pigmentog epitela je ključ ishrane retine i mjesto početka navjećeg broja bolesti makule ( makularne degeneracije).

Mikropulsni laseri su u kliničkoj praksi gotovo dvadesetak godina. Dr. Luttrell u časopisu Retina 2012. godine objavljuje rezultate desetogodišnjeg praćenja efekata mikropulsnim laserom. Ne navodi niti jedno oštećenje retine na 160 pacijenata tokom deset godina ponovljene laserske terapije. Dr. Vujošević navodi poboljšanje kontrasne osjetljivosti i porast vidne oštrine kod pacijenata koji su tretirani mikropulsnom laser tehnologijom.

Iridex, mikropulsni žuti laser 577nm se koristi kod svih oštećenja vida koja su uzrokovana promjenama na krvnim sudovima mrežnjače, pogotovo ako je zahvaćen centralni dio, makula ili žuta pjega. Žuta pjega je dio oka odgovorna za centralni vid. Brojne bolesti su lokalizirane baš u makuli i nedostupne dosadašnjim laserima koji „spaljuju“ tkivo. Najčešće se radi o edemima kod dijabetične retinopatije, okluzivnim bolestima krvnih sudova, hroničnim centralnim seroznim retinopatijama koje ne reaguju na medikamentozno liječenje, postradijacijska retinopatijama, drugim retinopatije uzrokovanih lijekovima, hemoterapijom ili makularni edem uzrokovan bilo kojim drugim uzrokom.

Iridex 4
Iridex 5
Iridex 6

Nakon primjene mikropulsnog lasera na retini ne postoje vidljiva oštećenja niti termalni ožiljci, nema nakupljanja pigmenta niti reorganizacije okolnog tkiva. Neki pacijenti već na prvoj kontroli sedam dana nakon terapije primjećuju poboljšanje vida. Maksimalni učinak mikropulsnog lasera je tri mjeseca nakon tretmana. Pozitivni efekti terapije su vidljivi i dvije godine nakon iridex tretmana. Oporavak vida nastaje zbog povlačenja edema i i povratka normalnog anatomskog oblika žute pjege ili makule što se na svakoj kontroli objektivizira sa OCTom ( optička koherentna tomografija). Ukoliko se edem ili anatomija makule ne „ popravlja“ planiranim ritmom mikropulsni laserski tretman se može ponavljati nekoliko puta u kratkom vremenskom periodu jer , jednostvano, ne oštećuje tkivo makule nego ga stimulira na oporavak.

Korištenje mikropulsne tehnologije ne isključuje ostale terpijske metode liječenja bolesti zadnjeg segmenta oka. Intravitrealne injekcije , ostala medikamentozna terapija , kombinacija sa steroidima je poželjna i savjetuje se ovisno o razvijesnoti, trajanju i ozbiljnosti promjena na makuli i krvnim sudovima. Korištenje mikropulsne laserske tehnologije sigurno smanjuje potrebu za injekcijama koje predstavljaju značajan rizik od infekcije.

Žuti, mikropulsni laser je jedini koji se smije primijeniti u foveoli ( centar najjasnijeg vida). Dosadašnji laseri bi izazvali kompletno sljepilo i gubitak centralnog vida ukoliko bi se laser pečat plasirao tačno u foveolu. To je razlog zašto se mikropulsni laser zove i „foveola friendly „ laser ili pravi prijatelj tačke najjasnijeg vida. Ne samo da ne oštećuje centralni vid nego dokazanim fotostimulacijskim djelovanjem dovodi do oporavka foveole i makule a samim time i do značajnog poboljšanja vida i oporavka vidne oštrine.

Mikropulsna tehnologija je pokazala sigurnost prilikom primjene u dosadašnjoj 17 goldina dugoj kliničkoj praksi. Razvoj tehnologije i otkrivanjem potrebnih parametara oštećenja tretiranog tkiva su svedena na 0% . Takav rezultat i oftalmologu i pacijentu daje visoki osjećaj sigurnosti, potpuno bezbolnu proceduru koja je puno kraća od dosadašnje, tretman koji daje rezultat već na prvoj kontroli u svim stanjima i bolestima makule kod kojih nije bilo pobošanja na konvencionalnu lasersku terapiju ili se ista nije mogla primijeniti jer je promjena bila previše „ centralno“. Mikropulsna tehnologija daje novu nadu pacijentima sa makularnom degeneracijeom i hroničnim vlažnim otocima makule kod dijabetične retinopatije. Savremena tehnologija se pokazala vrlo uspješna i u liječenju do sada teško izlječivih bolesti makule te povratku vidne oštrine što je čini neizbježnim dodatkom u borbi protiv različitik oblika očnih bolesti.

Aparat za spektralnu optičku koherentnu tomografiju 3D (SOCT 3D)
SOCT 3D

Aparat za spektralnu optičku koherentnu tomografiju 3D (SOCT 3D) predstavlja nešto novo u oftalmologiji, najsofisticiranije pomagalo koje nam omogućava potpuni uvid u stanje mrežnice, tačno određivanje debljine mrežnice i nervnih niti sa analizom i topografskim slikama u tri dimenzije. Na taj nam način dobiveni rezultati omogućavaju nam da na vrijeme postavimo dijagnozu i da provedemo adekvatno liječenje.

Uz to, omogućava nam da odmah možemo bolesniku reći i prognozu liječenja bolesti. Pretragu koristimo kod svih bolesti mrežnice (senilne degeneracije makule, tumora, dijabetične i hipertonične retinopatije) te kod glaukoma kod koga možemo pratiti stanje sloja nervnih niti na glavi vidnog živca (atrofija)i odrediti stepen oštećenja istog što je važno za određivanje vrste terapije.

Aparat za fakoemulzifikaciju mrene i vitrektomije
Constellation Aparat

CONSTELLATION® VISION SYSTEM je najnoviji sistem koji u potpunosti omogućava obavljanje hirurških procedura prednjeg i stražnjeg segmenta oka, te kombinovane operativne zahvate (vitrektomije i fako operacije).

Potpuna konfiguracija sistema sadrži 4 komponente/aparata koji su neophodni za hirurške zahvate na oku:

 • Vitrectom aparat – za operacije straznjeg segmenta oka
 • Fako aparat – za fako operacije prednjeg segmenta oka
 • Integriran PurePoint Endolaser najnovije generacje, zeleni fotokoagulator, valna duljina 532nm
 • Integriran Xenonski izvor svjetla

Constellation Aparat

Sistem koristi najnaprednije softwere koji se primjenjuju u ovoj tehnologiji, te omogućava hirurzima lako rukovanje, brže izvodjenje operacija, potpunu automatsku kontrolu intraokularnog pritiska oka u toku zahvata, te brži oporavak pacijenta izvodjenjem operacija kroz male hirurške rezove (20ga, 23ga, 25ga i 27ga, 7500 rez/min).

Vrhunska tehnologija kakvu danas koriste eminentni hirurški centri Evrope i SAD-a, omogućava hirururzima da savremenim metodama rješavaju problematiku očnih oboljenja, te pacijentima brži post operativni oporavak zahvaljujući malom hirurškom rezu.

Allegro Oculyzer

Allegro Oculyzer je dijagnostički aparat koji omogućava potpunu analizu prednjeg segmenta oka. Spada u novu eneraciju uređaja koji sliku prednjeg dijela oka stvaraju na prinicipu Scheimpflug-kamere, te mogu precizno i bez utjecaja kvalitete suznog filma izmjeriti i prednju i stražnju površinu rožnice.

Allegro Oculyzer
Allegro Oculyzer

Rotiranjem Scheimpflug kamere vrši se mjerenje u svim meridijanima oka i omogućava trodimenzionalni prikaz struktura prednjeg segmenta oka. Proces snimanja obuhvata oko 50000 refrentnih tačaka, što omogućava iznimnu preciznost dijagnostike, a sam proces snimanja traje svega 2 sekunde.

Allegro Oculyzer omogućava slijedeća mjerenja:

 • Kornealna topografija - topografska analiza prednje i stražnje površine rožnice, detekciju keratokonusa
 • Dijagnostika katarakte - određivanje gustoće leće, vizualizacija katarakte, PCO (opacifikacija stražnje capsule)
 • Trodimenzionalna analiza prednje sobice oka (ugla oka, dubine sobice, debljine leće, postoperativna kontrola, glaucoma screening ...)
 • Pahimetrija – mjerenje debljine rožnice za pre-opereativno planiranje laserske hirurgije

Auto-Optester Nikon OT-8A
Nikon OT-8A

Aparat za ispitivanje subjektivne refrakcije oka i zakrivljenosti rožnice. Pokretan je i postavlja se ispred očiju. Daljinskim upravljačem se mijenja jačina i vrsta refrakcije pojedinačno za svako oko, a objektivna refrakcija oka se bežično prenosti na optester. Tako se određuje oštrina vida i odgovarajuća refrakcija.


Autokeratorefraktometar Nidek Speedy-K
Nidek Speedy-K

Aparat služi za automatsko određivanje ukupne objektivne refrakcije oka. Bežično je povezan za optesterom. Digitalnim sistemom mjeri se prednja krivina rožnice. Zakrivljenost rožnice nam je važna kod određivanja kontaktnih leća kao i određivanja intraokularne leće koja se ugrađuje u oko nakon operacije mrene.


Biomikroskop s aplanacionim tonometrom
Nidek Sl-250

Nidek Sl-250 To je instrument koji omogućuje pregled uživo prednjeg segmenta oka u tri dimenzije sa različitim uvečanjima te s optičkim rezom (procjepnim svjetlom). Na njemu je mogući pregled komornog ugla (gonioskopija) pomoću specijalne prizme što je bitno kod dijagnostike i liječenja glaukoma ili dubljih dijelova oka također pomoću specijalnih lupa i prizmama. Pomoću aplanacioninog tonometra, koji se postavlja na biomikroskop, može se izmjeriti očni pritisak na najsigurniji način.


Chart Projektor Nikon NP 3-S
Nikon NP 3-S

Projektor koji prikazuje znakove različitog oblika i veličine na ekranu. Služi za određivanje oštrine vida.


Automatski perimetar OPTOPOL PTS 100
OPTOPOL PTS 100

Kompjuterizirano određivanje vidnog polja, neobično važno kod ranog otkrivanja oštećenja vidnog živca kod glaukoma, te čitavog niza drugih lokalnih i općih (tumor mozga, multipla skleroza etc.) bolesti.


Ultrazvuk A i B scan Cine Scan
Cine Scan

Određuje se dužina očne jabučice te promjene unutar oka (staklovina, mrežnica) koje se inače ne mogu vidjeti zbog neprozirnih očnih medija. Katkada se jedino tako mogu otkriti proliferativne promjene kod šečerne bolesti unutar oka, odljubljenje mrežnice ili tumor u oku.