Nazovite nas +387 (0)33 210 212 Ferhadija 5/1, 71000 Sarajevo, BiH
Radno vrijeme: Pon - Pet: 09:00 - 18:00 Sub: 09:00 - 14:00

Operacije

Očna poliklinika - Optički Studio

Oko je nezamjenjivo ljudsko čulo. 90 % svih informacija iz okoline dobijamo čulom vida. Daje nam sposobnost raspoznavanja i razlikovanja svjetla, boja te percepciju dubine. Ljudsko oko razlikuje 10 miliona nijansi boja. Oči su ogledalo duše i zato je zdravlje očnog aparata pravo bogastvo.

Napredak tehnologije u medicini je možda najizraženiji upravo u oftalmologiji, u kojoj je visoka tehnologija uvek imala veliki uticaj. Oko ima osnovnu funkciju da svjetlosne zrake sa predmeta koji posmatramo „prevodi“ u nervne impulse i prosljeđuje ka mozgu. U tome mu pomažu roznica i očna leća, koji prelamaju i fokusiraju svjetlo, te mrežnica ili retina, koja se sastoji od fotoreceptora koju upijaju svetlo. Sve ostalo su propratna tkiva koja održavaju ove osnovne dijelove oka „živim“ i funkcionalnim. Svako od tih dijelova oka može da počne da slabije funkcioniše ili u potpunosti da prestane. Bolesti rožnice, naročito keratokonus (urođena slabost oka gdje dolazi do izrazitog istanjenja i ispupčenja, te jako smanjenog vida), danas se mogu spriječiti jednom prilično jednostavnom intervencijom učvršćavanja rožnice (ultra b2) i time izbjeći ozbiljna operacija presađivanja rožnice. Zamućenje leće (stručno: katarakta) se uspješno odstrani ultrazvučnom metodom i kroz rez manji od 3 mm ugrađuje savitljiva vještačka leća. Odlubljivanje (ablacija) retine i razni drugi problemi retine uzrokovani dijabetesom, hipertenzijom i drugim hroničnim bolestima su isto tako rješivi operacijama vitrektomije ili primjenom lasera za fotokoagulaciju. Moguće je isto tako smanjiti pritisak u oku medikamentozno, laserom ili operacijom, i tako zaustaviti razvoj glaukoma koji bi inače nezaustavljivo doveo do sljepila. Najveći dio problema vezanih za oko su rješivi pomoću savremene tehnologije i stručnosti oftalmologa.

Iznenađujuća je informacija da je, u stvari, broj pravih očnih bolesti mali. Najveći broj bolesti i tegoba su manifestacije oboljenja organizma u cjelini. Oko je osjetljiv, precizan indikator zdravlja cijelog organizma. Često se kod utvrđivanja etiološke dijagnoze kod očnih bolesti potrebno uraditi niz opštih pregleda koji uključuju i laboratorijske pregleda da bi se utvrdio poremećaj koji je oko kao vrlo osjetljiv organ davno prepoznalo. Oko na poseban način reagira na stresne situacije posebnom i prepoznatljivom simptomatologijom koja se može i prepoznati i liječiti.

Poznate su promjene na očnom aparatu kod šećerne bolesti, moždanog udara, multiple skleroze, upalnih stanja, tumora i ostalih ekspanzivnih stanja, skleroze, krvnih bolesti. Posebno mjesto zauzima oftalmologija dječije dobi. Kod ovih i niza drugih opštih bolesti detaljan pregled oka pomaže dijagnozi ali i praćenju terapije i njene efikasnosti.