Nazovite nas +387 (0)33 210 212 Ferhadija 5/1, 71000 Sarajevo, BiH
Radno vrijeme: Pon - Pet: 09:00 - 18:00 Sub: 09:00 - 14:00
LASIK (Laser In Situ Keratomileusis)
Lasik

LASIK (Laser In Situ Keratomileusis) je metoda izbora u većini centara refraktivne hirurgije kojom se, pomoću ekscimer lasera, koriguju refrakcione mane: kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam. Ekscimer laser stvara hladni snop koji ne oštećuje okolno tkivo a u dodiru sa stromom rožnice fotoni visoke energije raskidaju molekularne veze na nekoliko nivoa vrlo precizno uklanjajući minimalne količine rožnice, na taj način menjajući zakrivljenost rožnice. LASIK metoda koriguje "dioptriju" uklanjanjem tankog sloja rožnice, laserskim snopom, uz prethodno otklanjanje površne "membrane" preciznim aparatom "mikrokeratomom". Vraćanjem "membrane" u prirodni položaj, ona prijanja skoro u celini već poslije nekoliko minuta i isključuje korišćenje šavova, pa i zavoja, te očekivani rezultat kombinuje preciznost lasera sa mikrokeratomom, te komfor i brz oporavak.

Fotorefraktivna keratektomija (PRK)
PRK

Fotorefraktivna keratektomija (PRK) modelira rožnicu laserom poslije mehaničkog uklanjanja epitela (površnog sloja ćelija). Njena primjena je kod male do umjerene kratkovidosti kao i dalekovidosti i astigmatizma do 4D ili pak kod pacijenata čija debljina rožnice nije dovoljna za LASIK. Postoperativni tretman kapima i terapijskim kontaktnim sočivima je neophodan i traje nekoliko meseci.

Astigmatska keratotomija (AK)

Astigmatska keratotomija (AK) je indikovana kod pacijenata sa astigmatizmom. Pacijentu se u suštini zaravnjuje strmina rožnice, što po sebi smanjuje ili uklanja astigmatizam ili pak omogućava komfornije nošenje kontaktnih sočiva, odnosno naočale redukuje na sferične.

LASEK

LASEK je modifikovani PRK gde se umjesto mehanički, površni sloj ćelija odvaja alkoholom, pa se nakon dejstva lasera na dublje slojeve rožnjače i vrati na mjesto – u cilju bržeg oporavka i manjih subjektivnih smetnji. Postoperativni tretman kapima i terapijskim kontaktnim sočivima je sličan kao kod PRK.

Epi-LASIK
Epi-LASIK

Epi-LASIK je modifikacija mehaničkog skidanja površinskog sloja ćelija epikeratomom i kombinuje prednosti LASIK-a i PRK, izbjegavajući neke od njihovih mana, što znači brži oporavak poslije intervencije i smanjen rizik od ektazije (“patološkog ispupčavanja rožnjače”).

Indikacija za LASIK se postavlja u oko 90% slučajeva.