Nazovite nas +387 (0)33 210 212 Ferhadija 5/1, 71000 Sarajevo, BiH
Radno vrijeme: Pon - Pet: 09:00 - 18:00 Sub: 09:00 - 14:00

Čestitke! Vi ste još jedan od više miliona ljudi u cijelom svijetu koji nosi kontaktne leće. Mi smo vam izabrali gaspermeabilne polutvrde kontaktne leće, koje sigurno najbolje odgovaraju vašim očima i imaju test kvalitete ISO 9001. Ovim vam želimo pomoći da se sjetite ranijih uputa koje ste dobili kod ordiniranja leća, obzirom da je najvažnije za zdravlje Vaših očiju higijena , koja omogućava vašim lećama da budu savršeno čiste. Budite sigurni da će vam, pošto prevaziđete početne teškoće, kontaktne leće će omogućiti prijatniji, kvalitetniji i komforniji život.

Vaše leće su gaspermeabilne, kisik propusne, vrlo moderne koncepcije sa odličnom podnošljivosti. Prozirnost ovih leća je savršena i dopušta gotovo totalnu transmisiju svjetlosti; njena geometrija dopušta kontinuiranu razmjenu suzne tečnosti između leće i oka.

Napravljene su od specijalnog materijala koji propušta kisik, toliko neophodan za metabolizam rožnice. Upravo im to daje poseban kvalitet i prednost u odnosu na druge kontaktne leće.

Da bi ste dobili maksimum od ovih leća, pažljivo slijedite instrukcije našeg oftalmologa i savjete koje sadrže ove naše upute.

Preliminarne radnje
Pažljivo operite ruke neutralnim sapunom i dobro ih osušite. Prije no što stavite leće, morate ih dobro isprati da biste otklonili svaki trag dezifekcione otopine. Nastojte da vrlo pažljivo obavite ovu operaciju jer ćete se osjećati dobro za cijelo vrijeme nošenja leća.

Otvorite kontejner i stavite leću na sto, ne vadeći je iz njenog kučišta. Ispraznite kontejner od dezinfekcionog sredstva i napunite ga tekućinom za ispiranje. Ponovo stavite leću u kontejner, zatvorite ga i promučkajte nekoliko minuta. Otvorite kontejner i isperite leće, koja se još uvijek nalaze na stalku, sa tekućinom za ispiranje.

U slučaju kada je korisnik leća posebno osjetljiv, savjetuje se da se ispiranje izvrši što pažljivije. U tim slučajevima se leća stavi na dlan ruke, natopi tekućinom za ispiranje i pažljivo trljaju površine sa jagodicom kažiprsta. Uzmite, zatim, leću između palca i kažiprsta i isperite je naknadno sa tekućinom za ispiranje.

Kako postaviti leće?
Kada smo leću isprali, stavimo je na jagodicu kažiprsta desne ruke, okrećući udubljenu, konkavnu stranu leće prema gore; nagnite se nad horizontalno, po mogućnosti dobro osvjetljeno ogledalo, podignite lijevim kažiprstom gornji kapak, a srednjim prstom desne ruke spustite donji; primaknite kažiprst desne ruke sa gore postavljenom lećom dok ne dotaknete rožnicu, vodeći računa da ne skrenete pogled i ne zatvorite kapke. Zatvorite kapke i leća će se sama namjestiti. Ukoliko leća za vrijeme postavljanja padne na ogledalo, mora se ponovo ista isprati tekućinom za ispiranje.

Kako postaviti leću?

Kako skinuti leću?
Skidanje leće možete izvršiti na više načina u zavisnosti od oblika kapaka, osjetljivosti pojedinca, dimenzija prstiju itd.

Prije ove operacije pažljivo operite ruke neutralnim sapunom i dobro ih isprite i osušite.

Prva metoda: Postavite se ispred ogledala, po mogućnosti horizontalno postavljenog i dobro osvjetljenog, i dobro otvorite oko kako biste vidjeli cijelu leću; stavite kažiprste na vanjski ugao oka i pažljivo povucite prema sljepoočnici, zatvorite oko i leća će zbog povećanog pritiska kapka ispasti na ogledalo.

Skidanje leće

Druga metoda: Postavite se ispred, po mogućnosti, horizontalmno postavljenog i dobro osvjetljenog ogledala. Stavite kažiprst jedne ruke na rub donjeg kapka i otvorite dobro oko da biste vidjeli cijelu leću. Sada, vršeći lagani pritisak sa dva prsta, ponovo lagano približavajte kapke, sa pokretom na «Z» dok ne pritvorite oko. Zbog izvršenog pritiska na rubove leće, ona se odvaja i može pasti na ogledalo ili se uzima kažiprstom i palcem.

Skidanje leće

Kada leću skinete, stavite je na dlan i ukapajte nekoliko kapi deterdženta na cijelu površinu leće; pažljivo je istrljajte između jagodice kažiprsta i dlana ruke. Isperite je dobro sa tekućinom za ispiranje kako biste odstranili sve ostatke deterdženta. Stavite leću u kućište i u kontejner, prethodno napunjen dezinfekcionim sredstvom.

Vaš kontejner će čuvati leće cijeli vremenski period dok ih ne koristite na očima.

OPREZ!

Kontejner za leće mora biti uvijek savršeno čist i mora sadržavati dovoljnu količinu tekućine koja prekriva leće.

Treba mijenjati svaki dan otopinu u kontejneru čime ćete izbjeći određene probleme koji se mogu javiti vremenom. Sa lećom treba uvijek pažljivo raditi, izbjegavajući kontakte s predmetima koji ga mogu ogrebati. Izbjegavajte da se leća vuče čak i po glatkim površinama jer se može zagrebati.

Ukoliko za vrijeme nošenja leća, osjetite da su vam oči «suhe» zbog nekih vanjskih faktora (dim, vjetar, klima uređaji itd.), ukapajte u svako oko po dvije kapi umjetnih suza (Umettante).