Nazovite nas +387 (0)33 210 212 Ferhadija 5/1, 71000 Sarajevo, BiH
Radno vrijeme: Pon - Pet: 09:00 - 18:00 Sub: 09:00 - 14:00

Čestitke! Vi ste jedan od brojnih ljudi koji nosi naše kontaktne leće. Naš specijalista je je izabrao za vas mekane SL kontaktne leće, koje sigurno najbolje odgovaraju Vašim očima. Ovim vam želimo pomoći da se sjetite uputa koje vam je naveo naš oftalmolog, obzirom da je najvažnije za zdravlje vaših očiju higijena koja omogućava Vašim lećama da budu savršeno čiste. Budite sigurni da će vam, pošto prevaziđete početne lagane teškoće, naše kontaktne leće omogućiti prijatniji, vrijedniji i komforniji život.

Vaše leće su mekane, hidrofilne, veoma moderne koncepcije sa odličnom podnošljivostui, koja se u kontaktu s okom zasićuju suzama i postaju njegov integralni dio eliminirajući tako osjećaj stranog tijela.

Prozirnost ove leće je savršena i dopušta gotovo totalnu transmisiju svjetlosti; njena geometrija dopušta kontinuiranu razmjenu suzne tečnosti između leće i oka, garantirajući na taj način potrebnu ishranu kisikom. Da biste dobili maksimum od ovih leća pažljivo slijedite instrukcije našeg oftalmologa i savjete koje dajemo ovdje.

Kako postaviti leću?
Operite pažljivo ruke neutralnim sapunom i isperite ih dobro vodom. Izvadite leću iz kontejnera upotrebljavajući jabučicu prsta. Leću pažljivo isperite tekućinom za ispiranje, trljajući je između palca i kažiprsta da bi se otklonio svaki trag dezinfekcionog sredstva. Imajte strpljenja i savjesno izvršite ovu operaciju. Tako ćete se osjećati dobro za cijelo vrijeme korištenja leća.

Stavite leću na jagodicu kažiprsta sa udubljenom stranom okrenutom prema gore. Da biste olakšali ovu operaciju sagnite glavu nad horizontalno postavljeno, i po mogućnosti dobro osvjetljeno, ogledalo; stavite ruku naprijed i sa prstom koji vam najviše odgovara držite otvoren gornji kapak oka; primičite kažiprst sa lećom oku, držeći sa srednjim prstom donji kapak oka prema dole; gledajte prema gore i prislonite leću na oko, izbjegavajući na trenutak da zatvorite kapke; kada je leća na oku, zatvorite kapke i pogledajte prema dole; leća se centrira sama.

Ako u toku stavljanja leća ispadne, leću treba ponovo isprati tekućinom za ispiranje.

Kako postaviti leću?

Kontaktne leće

Kako skinuti leću?
Za skidanje leća koriste se različite metode u zavisnosti od oblika kapaka, osjetljivosti pojedinca, dimenzija prstiju itd. Prije no što pristupite skidanju leće pažljivo operite ruke neutralnim sapunom i dobro ih isperite vodom.

Nagnite se ispred dobro osvjetljenog, horizontalno postavljenog ogledala; sa jednim prstom držite otvoren gornji kapak, vukući ga lagano prema gore; srednji prst druge ruke stavite na donji kapak, vukući ga lagano prema dole, dok su vam palac i kažiprst namješteni na površinu leće i trebaju je lagano «uštinuti».

Čuvanje mekanih leća
Pošto ste skinuli leću, ukapajte nekoliko kapi deterdženta na unutrašnju površinu leće i pažljivo ih istrljajte između jagodice prsta i dlana ruke ili između jagodica prstiju.

Isperite ih pažljivo da biste odstranili svaki ostatak deterdženta, obrišite ih među jagodicama prsta i dlana ruke, upotrebljavajući u kontinuitetu od nekooliko sekundi otopinu za ispiranje. Stavite leće u kontejner vodeći računa da desnu leću uvijek stavljate u komoricu sa bojom (crveno, plavo). Kontejner je tako projiciran da vam je omogućeno imati obje ruke slobodnim za svih operativnih faza.

Zatvorite komorice kontejnera pazeći da rubovi leće ne budu kod te manipulacije «uštinuti». Napunite kontejner dezinfekcionom tekućinom. Kontejner mora uvijek biti savršeno čist i uvijek imati određenu količini tekučine neophodne da prekrije leće.

Ukoliko mijenjate svaki dan tekučinu u kontejneru, izbjećićete neke probleme kasnije. Stavite komorice u kontejner zatvarajući isti veoma pažljivo; sada kontejner štiti leće za čitavo vrijeme što ih ne nosite. Ako nađete da su leće dehidrirane, suhe, ne stavljajte ih u oči, već ponovo pažljivo dospite tečnost u kontejner i sačekajte da leće ponovo hidriraju (cca 8-10 sati). Leće treba uvijek pažljivo stavljati izbjegavajući kontakt sa oštrim predmetima (nokti, pincete i sl.)

OPREZ!

U slučaju dugog nošenja i sa očima koje su posebno osjetljive i napete, prije no što skinete leće, ukapajte nekoliko kapi tekućine za ispiranje. Masirajte lagano oko za zatvorenim kapcima, a potom počnite s procedurom skidanja leća.

Prije no što stavite leće u oko provjerite da leće nisu preokrenute. Lagano pritiskajući leći između palca i kažiprsta kod preokrenute leće rubovi se udaljavaju, a kod pravilno okrenute leće isti se približavaju.

Zabranjen je kontakt s kemikalijama ili bojama (kozmetika, sprejovi, parfemi i sl.).